Baskervilles hund

”Jag har skrivit för att få pojkar att känna sig som män

och för att få män känna sig som pojkar”

Sir Arthur Conan Doyle

 

Historierna om detektiven Sherlock Holmes tillhör en av mina favoriter. Jag har alla historierna om Sherlock Holmes, en del i olika upplagor. En bok som inte går att glömma, till skillnad från alla de korta historierna om Sherlock Holmes, är berättelsen om Baskervilles hund.

Kortfattat rör historien en myt om en fasansfull enorm hund som hemsökt familjen Baskerville för länge sedan. Nu har Sir Charles Baskerville dött efter mystiska omständigheter. Har Sir Charles skrämts till dötts av åsynen av hunden? Godset Baskerville står nu utan ägare. Från Amerika anländer nu arvtagaren Henry

Baskerville till England och slår sig ned på familjegodset. Henry har svårt att tro på myten men tack vare en vän till Henry, dr Mortimer, blir Sherlock Holmes intresserad av fallet efter en del märkliga händelser. Nu börjar en spännande historia som utspelar sig på heden Dartmoor i grevskapet Devon. Även om det ganska tidigt i berättelsen står klart vem som antagligen är skurken i historien skapar de tecknade personerna en intrikat historia.

Är det inte en speciell klang i engelska namn och namn på platser? – tycker jag utan att vara anglofil.

Tonen och språket i berättelserna är rättfram och manlig. Så här kan Sherlock uttrycka sig om Watsons slutledningsförmåga: ”Det är möjligt att du inte är självlysande, men du är en god ljusledare. En del människor som inte är geniala, har förmågan att stimulera andra människors tänkande. Jag måste bekänna, käre vän, att jag står i stor tacksamhetsskuld till dig.

Kvinnor beskrivs oftast positivt men är underordnade sin man eller föräldrarna som sig traditionen löd – på den tiden, vilket kan vara utmanande för en läsare idag, men också som starka och modiga.

Jag rekommenderar verkligen en läsning av historierna om Sherlock Holmes. De korta berättelserna är precis lämpligt långa nog för kvällslektyr innan det är dags att släcka sänglampa.

Det har naturligtvis blivit ett otal filmatiseringar av en så tacksam kombination som Sherlock Holmes och doktor Watson. På TV gick en brittisk serie med Benedict Cumberbatch som Holmes och Martin Freeman som Watson. Jag fick inget intresse av serien eftersom den inte skapade den speciella atmosfär som kännetecknar böckerna.

Jag vill istället framhålla ”The Adventures of Sherlock Holmes” skapad av Granada Television, 41 avsnitt, med Jeremy Brett i huvudrollen. Serien finns på You Tube med engelskt tal.

Läs, titta och njut!

Inlägg skrivet av

Sven-Anders Sonberg

Sommar i Trollheimen

Jag vill gärna dela med mig av ett par bilder från Trollheimen i somras.  Trollheimen ligger ungefär 1,5 timmas bilfärd sydväst om Trondheim.Jag arbetade som kock på Trollheimshytta i tre månader.

trollheimshytta
Trollheimshytta
Blåhö
Blåhö

Varje söndag var jag ledig vilket gav mig många tillfällen att gå långa vandringar. På bilden här ovanför är jag på toppen av Blåhö på 1671 m ö h.

Vid ett annat tillfälle sov jag över i denna ”nödbua” mellan Neodalssnota och Kårvatnet.

Nödbua
Nödbua
snö på snota
Snö på Snota.

Det var snö på topparna när jag kom dit i juni och när jag åkte i september hade det lagt sig snö igen. Det är så vackert när snön ligger som florsocker. Den understa bilden visar drottningen av Trollheimen; Snota, 1620 m ö h.

Inlägget är skrivet av Sven-Anders Sonberg.

 

Ett notebookfodral i A5

Om man tycker om att skriva är pocketformatet i minsta laget, det tycker åtminstone jag. Vi har märkt att den populäraste storleken bland våra Travelers Notebooks är Large och därför har vi börjat ta fram ett större notebookfodral. Det ska bli i A5-storlek.

Här syr Sven-Anders sömmarna!

Det färdiga notebookfodralet!

I fodralet sitter en blå Leuchtturm i A5, det är en kalender (i verkligheten är den är mer mörkblå än vad det ser ut på bilden).

Inlägget är skrivet av Elisabeth Forell och Sven-Anders Sonberg som tillverkar och älskar bokfodral. 

Ett större mobilfodral i cognacsfärgat läder

Det mörkbruna mobilfodralet till höger passar en iPhone 5, det skrev jag skrev om förra veckan. Fodralet i cognac är det senaste tillskottet. Det är större så det passar min mobil och jag använder det flitigt sedan några dagar tillbaka.

I lördags besökte vi en av elektronikkedjorna i Kalmar och testade cognacsfodralet. Det visade sig passa flera av modellerna från både Samsung, Huawei, Sony Experia och iPhone. Vi trodde att skillnaderna mellan dem skulle vara större än vad de i själva verket är. Men är skärmstorleken 4,7 – 5,8″ så passar det!

Det är tillverkat av lite tunnare läder än det mörkbruna fodralet. Lädret är ca 1 mm tjockt, vilket gör fodralet lätt och smidig. Det är tillverkat i ett enda stycke och ihopsytt för hand på baksidan med 27 stygn på varje sida.

Elisabeth Forell

Prototyp av mobilfodral till iPhone 5

Även mobiler förtjänar att ha ett fodral!
Här är en prototyp av ett mobilfodral till iPhone 5. Lädret är detsamma som till Mr Appleton och Ms Somerset men vi använder bara det mörkbruna lädret eftersom det är lite mjukare och följsammare än de båda andra.


Fodralet är ihopsytt från baksidan och sömmen syns inte alls framifrån. Sven-Anders syr sömmarna för hand, hela fodralet är i princip outslitligt och kommer att bli hur fint som helst med tiden!

Det räcker med en tryckknapp på locket eftersom mobilen är så smal. Hela fodralet tillverkas av en enda jämnbred remsa. Men när fodralet är stängt ser det ut som om locket är bredare än resten av fodralet. Det ska justeras till nästa gång.

Nästa gång blir det förresten ett bredare fodral som större mobiler ryms i!

Elisabeth Forell