Baskervilles hund

”Jag har skrivit för att få pojkar att känna sig som män

och för att få män känna sig som pojkar”

Sir Arthur Conan Doyle

 

Historierna om detektiven Sherlock Holmes tillhör en av mina favoriter. Jag har alla historierna om Sherlock Holmes, en del i olika upplagor. En bok som inte går att glömma, till skillnad från alla de korta historierna om Sherlock Holmes, är berättelsen om Baskervilles hund.

Kortfattat rör historien en myt om en fasansfull enorm hund som hemsökt familjen Baskerville för länge sedan. Nu har Sir Charles Baskerville dött efter mystiska omständigheter. Har Sir Charles skrämts till dötts av åsynen av hunden? Godset Baskerville står nu utan ägare. Från Amerika anländer nu arvtagaren Henry

Baskerville till England och slår sig ned på familjegodset. Henry har svårt att tro på myten men tack vare en vän till Henry, dr Mortimer, blir Sherlock Holmes intresserad av fallet efter en del märkliga händelser. Nu börjar en spännande historia som utspelar sig på heden Dartmoor i grevskapet Devon. Även om det ganska tidigt i berättelsen står klart vem som antagligen är skurken i historien skapar de tecknade personerna en intrikat historia.

Är det inte en speciell klang i engelska namn och namn på platser? – tycker jag utan att vara anglofil.

Tonen och språket i berättelserna är rättfram och manlig. Så här kan Sherlock uttrycka sig om Watsons slutledningsförmåga: ”Det är möjligt att du inte är självlysande, men du är en god ljusledare. En del människor som inte är geniala, har förmågan att stimulera andra människors tänkande. Jag måste bekänna, käre vän, att jag står i stor tacksamhetsskuld till dig.

Kvinnor beskrivs oftast positivt men är underordnade sin man eller föräldrarna som sig traditionen löd – på den tiden, vilket kan vara utmanande för en läsare idag, men också som starka och modiga.

Jag rekommenderar verkligen en läsning av historierna om Sherlock Holmes. De korta berättelserna är precis lämpligt långa nog för kvällslektyr innan det är dags att släcka sänglampa.

Det har naturligtvis blivit ett otal filmatiseringar av en så tacksam kombination som Sherlock Holmes och doktor Watson. På TV gick en brittisk serie med Benedict Cumberbatch som Holmes och Martin Freeman som Watson. Jag fick inget intresse av serien eftersom den inte skapade den speciella atmosfär som kännetecknar böckerna.

Jag vill istället framhålla ”The Adventures of Sherlock Holmes” skapad av Granada Television, 41 avsnitt, med Jeremy Brett i huvudrollen. Serien finns på You Tube med engelskt tal.

Läs, titta och njut!

Inlägg skrivet av

Sven-Anders Sonberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.